6 potravin pro zdravé tělo a aktivní mozek
Zdravé tělo, svěží mysl a aktivní mozek jsou receptem na produktivní a šťastný život. Jak osobní, tak i ten profesní. Dobrá zpráva je, že k takovému stavu nám mohou pomoci určité typy potravin. My o nich víme a v tomto článku vám je představíme!
Zdravé tělo, svěží mysl a aktivní mozek jsou receptem na produktivní a šťastný život. Jak osobní, tak i ten profesní. Dobrá zpráva je, že k takovému stavu nám mohou pomoci určité typy potravin. My o nich víme a v tomto článku vám je představíme!
1. Makrela
Makrela je jedním z nejbohatších zdrojů omega 3 mastných kyselin, což z ní činí potravinu ekvivalentní k užívání rybího tuku. A co je na tomto tuku tak zvláštního? Omega 3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom jsou pro nás a náš metabolismus naprosto klíčové. Mají antioxidační účinky a prokazatelně pozitivní efekt nejen na správnou funkci očí, ale chrání také proti vzniku vážných srdečních chorob. Snižují hladinu krevního tlaku i množství špatného cholesterolu a jsou skvělé na imunitu i pro náš mozek, kterému pomáhají ke zvýšené koncentraci a skvělé paměti.
2. Vejce
Vejce je skutečným pokladem, který napomáhá efektivnímu využití každého dne. Obsahuje kvalitní zdroj proteinu a je bohaté na vitaminy a minerály jako je selen, jód, cholin, vitaminy K2, A, E, D a B. Žloutky obsahují nasycené tuky zvyšující hladinu cholesterolu, ale toho ZDRAVÉHO, který vrací přebytek tuku do jater, a tím brání v jeho usazování v tepnách. Podle nedávné studie pomáhají vejce i k lepšímu vstřebáváním vitaminů. Navíc cholin, který se nachází v žloutku, podporuje uvolňování chemických látek v mozku, známých pod označením neurotransmitery. Ty pomáhají zlepšit paměť a pohotovost reakcí.
3. Banán
Obvykle se snažíme, aby hladina glukózy v krvi nebyla příliš vysoká. To totiž mimo jiné vede k nedostatku koncentrace. Na druhou stanu je nezbytné udržovat v těle její cirkulaci. Protože glukózu využívají jako palivo nejen svaly, ale i mozek. Ten funguje tak, jak má, když se v krevním oběhu nachází přibližně 25 g glukózy. Což je průměrné množství glukózy v jednom banánu. Štěstí nebo náhoda? Mimo jiné obsahují banány i významné množství draslíku, dále pak hořčík, vápník, menší množství železa, fosforu a zinku. Z vitaminů jsou přítomny zejména vitaminy řady B, provitamin A a malé množství vitaminu C.
4. Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Při její konzumaci uvolňuje také náš mozek endorfiny. Ty zlepšují náladu a poskytují pocit euforie. Je známé, že šťastní zaměstnanci jsou produktivnější ve srovnání s těmi, kteří jsou stresovaní, unavení, přepracovaní a úzkostliví. Hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa je rovněž bohatá na flavonoidy. Ty příznivě působí na přísun krve do mozku, na zlepšení paměti, pozornosti, pohotovost reakcí a také na naši schopnost řešit problémy. Pozitivní zpráva navíc je, že 20 g čokolády denně (cca 2 kostky) se neprojeví na váze. To se však vztahuje pouze na čokolády, které obsahují minimálně 70 % kakaa.
5. Lilek
Vzhledem ke značnému množství karotenu jsou lilky vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahují řadu dalších důležitých vitaminů: například B3, který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Dále je v lilku obsažen vitamin B6 nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitaminy B5 a B9 a malé množství vitaminu C. Pod purpurovou slupkou lilku se také nachází fytonutrient zvaný nazunin. Tato rostlinná sloučenina má silné antioxidační vlastnosti a snižuje nejen riziko poškození mozkových buněk volnými radikály, ale i riziko vzniku zánětu v oblasti mozku. Mozkové buňky totiž zásobuje větším množstvím krve. Tato skutečnost může pomoci předcházet duševním poruchám souvisejícím s věkem, jako je např. Alzheimerova choroba. Také zlepšuje paměť.
6. Borůvky
Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů a tříslovin (tanin) a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek. Díky tomu se považují za „superpotravinu“.
Nové výzkumy navíc naznačují, že flavonoidy v borůvkách, jako určitá forma antioxidantů, se mohou stát praktickým společníkem pro cvičení paměti, studium, rozhodování, numerické schopnosti a mnohé další kognitivní funkce. Flavonoidy navíc, podobně jako lilkový nazunin, chrání mozek proti škodlivému působení volných radikálů, které buňkám způsobují oxidační stres. Byla rovněž prokázána jistá souvislost mezi konzumací flavonoidů a zlepšením Parkinsonovi a Alzheimerovi choroby a demence.
Takže vezměte péči o své zdraví pevně do svých rukou a zařaďte těchto 6 potravin do svého jídelníčku. Začnete tak svá těla i mozky efektivně zásobovat důležitými živinami. Pozornost a péče věnovaná stravě může vést k velkým a významným změnám v osobním i profesním životě, zvýšení úrovně pozitivního myšlení i celkovému zdraví.