Tipy na 3 úžasné snídaně, které dodají energii na celé dopoledne
Snídat či nesnídat? To je dilema dnešní doby. Z chytrých knížek, z odborných či méně odborných článků, z úct specialistů na výživu – odevšud se můžeme dozvědět různé teorie a názory, které doporučují jednu či druhou variantu, nebo dokonce nějakou úplně jinou. Kdo se v tom všem má vyznat? A kde vlastně leží pravda? Jak už to tak bývá – někde uprostřed.
Snídat či nesnídat? To je dilema dnešní doby. Z chytrých knížek, z odborných či méně odborných článků, z úct specialistů na výživu – odevšud se můžeme dozvědět různé teorie a názory, které doporučují jednu či druhou variantu, nebo dokonce nějakou úplně jinou. Někdo doporučí najíst se až na oběd, jiný radí, že snídat by se mělo do hodiny nebo půl hodiny po probuzení, a další mluví o tom, že nejlepší snídaní je pouze tekuté smoothie. Kdo se v tom všem má vyznat? A kde vlastně leží pravda? Jak už to tak bývá – někde uprostřed.
S láskou k pohybu
S láskou k pohybu. To je heslo, které prezentuje filozofii 3D FITNESS. Aby mohl být pohyb správně vykonáván, je ale nezbytné přidat k němu ještě další aspekt – správnou výživu. Ta je totiž, stejně jako pohyb, nedílně spjata s normálním fungováním našeho organismu. Protože, v tomto kontextu, co je normální a běžné, je dobré pro život.
Aby zdraví bylo normální a běžné
Normálním stavem těla myslíme tedy zdravé a ničím neomezované rozpoložení, které umožňuje volný pohyb – těla i mysli. Protože ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Tomu věříme i my ve 3D FITNESS a z toho důvodu jsme se dnes rozhodli krátce popovídat o významu snídaně. Protože s láskou k pohybu souvisí i láska k vlastnímu tělu. A v rámci dobré a odpovídající péče o něj se ke slovu dostává právě kvalitně sestavený a nutričně plnohodnotný jídelníček – který stojí a padá se snídaní.
Snídaně jako základ dne
Protože ať si kdo chce, co chce, říká, pravdou je, že ti, kteří se aktivně věnují sportu, by rozhodně snídat měli. A to hned z několika důvodů. Tím prvním je bezesporu skutečnost, že z toho, co tělu dáte ráno, čerpá po zbytek dne. To je fakt, který může ze zkušenosti potvrdit jak řada výživových odborníků, tak i profesionálních sportovců. A samozřejmě i neodborná veřejnost. Známe to totiž všichni přímo z praxe. Připomeňme si nenáviděné po-obědové chuti na sladké, které často kazí naše snahy o dosažení vysněné linie. Chcete vědět, jak se jich zbavit? Snídejte. To je první krok na cestě nápravy.
Proč nás trápí chutě na sladké?
Jak jsme říkali v jednom z našich minulých článků, tak chutí na sladké tělo dává najevo, že mu něco schází. Tím něčím bývá energie, které se mu nedostává z bílkovin. Jedná se o stavební kameny svalstva a jejich příjem je obzvláště důležitý především pro sportovce, kteří své tělo dnes a denně namáhají pohybovou aktivitou. To neznamená, že lidé, kteří nesportují, nemusí ve stravě přijímat bílkoviny. Bílkoviny potřebujeme všichni. Jen sportovci mají jejich potřebu logicky o něco vyšší než ti, kteří se pravidelně nehýbou.
Zanedbávat příjem bílkovin se nevyplácí
Ač se to na první pohled může zdát neuvěřitelné, skutečností je, že velká většina lidí příjem bílkovin zanedbává. To je často důvodem neúspěšných pokusů o zhubnutí, nebo jojo efektů nastupujících po velkých úbytcích svalstva. Jakmile totiž přijímáme ve stravě, která je chudá na bílkoviny, výrazně omezené množství kalorií, zhubneme, ale svalstvo, nikoliv tuk. Svalstvo totiž v takovém případě nic nevyživuje, a tak chřadne a ubývá. Tělo si z každého jídla schová něco do zásoby, následkem čehož se původní velké ztráty hravě transformují ve velké nadbytky. A pověstný jojo efekt je na světě.
10 – 30 % z celkového denního příjmu by mělo náležet bílkovinám
K tomu, aby tělo správně fungovalo, a to nejen v období redukce hmotnosti, budování aktivní hmotnosti, či vytrvalosti, je tedy třeba přijmout za den určité množství bílkovin. Toto množství se liší v závislosti na pohlaví, váze a fyzické aktivitě daného jedince. Hodnoty se pohybují od 0,6 g – 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Výpočty tohoto charakteru však přenechme odborníkům. My se držme toho, že příjem bílkovin by měl z celkového denního příjmu tvořit 10 – 30 %.
Kolik gramů bílkovin dokáže tělo zpracovat najednou?
No a teď se vraťme k té snídani. Představte si, že nebudete snídat a ochudíte se o dávku bílkovin, kterou si můžete již v ranních hodinách dopřát. Je dokázáno, že tělo dokáže naráz zpracovat maximálně 30 g bílkovin. Je-li jich více, nevyužije je a vyloučí. Pokud tedy den nezahájíme snídaní, tak, abychom dorovnali optimální denní příjem bílkovin, musíme je v průběhu dne konzumovat po výrazně větších dávkách. Což zatěžuje nejen ledviny a střeva, ale celý trávicí systém. Důsledkem jsou pocity těžkosti po jídle, únava, otupělost, ospalost, letargie a další jevy podobného charakteru. Pokud si ale naopak po ránu pochutnáme na porci vyváženého a chuťově příjemného jídla, prospějeme nejen svému tělu, ale i své mysli.
Proč tedy snídat?
Důvodů, proč snídat, existuje celá řada. My jsme se, vzhledem k našemu zaměření, věnovali tomu, který je stěžejní pro všechny, kteří milují pohyb stejně jako my. Proto až příště budete ráno váhat, zda se nasnídat, či ne, pak vězte, že druhá možnost vás výrazně zpomalí ve všem, o co se v rámci zdravého pohybu snažíte. Horší kondice, nižší aktivní hmotnost, pomalejší regenerace svalstva. To všechno jsou důsledky, které přináší nepravidelná, nebo vůbec žádná snídaně.
V hlavní roli: Banán
Pozitivní důsledky správného a pravidelného snídání snad nemusíme zmiňovat, protože jsou snad každému dostatečně jasné. Pro přehlednost a důslednost však některé zmínit můžeme – více energie a chuti do života, eliminace chutí na sladké, více aktivní hmotnosti, více síly pro výkon jakéhokoliv sportu, normalizace všech tělesných funkcí, zrychlení bazálního metabolismu, efektivnější spalování energie z přijaté potravy, atd. Mohli bychom pokračovat do nekonečna. My se s Vámi ale raději podělíme o 3 recepty na naše oblíbené snídaně, které si zaručeně zamilujete. V hlavní roli: banán.
1. Ovesná kaše s banánem
½ hrnku jemných ovesných vloček zalijte cca ¾ hrnkem vroucí vody, zamíchejte a přikryjte. Nechte chvíli odstát. Mezitím si banán rozmačkejte vidličkou na kašičku a následně vmíchejte do nabobtnalých ovesných vloček. Dochuťte lžičkou medu, posypte skořicí a hrstí vlašských ořechů.
2.Avokádovo-banánový pudink
½ zralého měkkého avokáda a 1 celý banán rozmixujte ponorným mixérem. Přisypte hrst kustovnice čínské, hrst nepražených kakaových bobů a polévkovou lžíci strouhaného kokosu. Můžete dosladit medem.
3.Arašídovo-banánová pomazánka
Lžíci arašídového másla smíchejte s ½ banánu rozmačkaného vidličkou, 1 lžičkou medu a špetkou skořice. Natírejte na celozrnný toast, který jste předtím na sucho opekli v toustovači, nebo v kontaktním grilu.
Doufáme, že si s pomocí našich receptů pochutnáte stejně jako my.